4. huhtikuuta 2018

Tyhmän blondin kommelluksia Ruotsissa, osa 1

JAS Gripen, hävittäjä, Jakt-, Attack- och Spaningsplan (hävittäjä-, rynnäkkö- ja tiedustelukone)


Olin Ruotsissa, Luulajassa koordinaattorina Ruotsin toiseksi suurimmassa elokuvayhtiössä 2000-luvun alkupuolella.

Yhtiön valmistuvan jännityselokuvan ”Hotet” (Uhka) ensi-ilta lähestyi ja minä järjestin sen, koska olin koordinaattori.

Koska Ruotsin puolustusvoimat oli sponsoroinut elokuvaa aika suurella summalla, järjestimme juhlat sen lentokonehangaarissa Vidselissä, Älvsbyn kunnassa, noin sata kilometriä Luulajasta. Suuri osa elokuvasta oli kuvattu Vidselissä.

Menin sinne valmistelemaan juttua, ja joku luutnantti haki minut portilta. Lentokonehangaareihin ei yleensä siviilejä päästetty.

Siellä sitten kiertelin luutnantin kanssa, ja menimme sitten lentokonehalliin, jossa juhlat pidettäisiin. Puolustusvoimat halusi sitä itse, varmaan mainosarvon takia, ja siksi, että oli satsannut niin paljon elokuvaan. Tätä hangaaria käytettiin varusmiesten ja henkilökunnan elokuvateatterina, sinne oli kannettu tuolit valmiiksi.

Hangaarissa oli näyttämön näköinen koroke, jonka päällä oli kaksi hävittäjää, niistä toinen oli kovin pienen näköinen. En tiedä tai muista, oliko koneet tuotu siihen vartavasten ensi-iltaa varten. 

Minä tietysti tyhmänä kysymään, että onko tuo hävittäjä joku museovehje, kun se on niin pieni. Luutnantti katsoi minua hetken aikaa kuin tyhmää blondia ainakin, ja esitteli ylpeänä, että se on uusi kone, JAS.
JAS 39 Gripen RIAT 2009 -lentonäytöksessä.
Jas Gripen, Wikipedia
Arvata saattaa, että minua hävetti! Mutta mistä minä tietäisin, että ne koneet ovat niin pienikokoisia. Toinen oli paljon suurempi, Viggen tai Draken, en muista kumpi.


No, varmaan miestä vähän huvitti koko juttu, näin suupielet nykivät selvästi ylöspäin.

Sovittiin järjestelyistä ja minulle tarjoiltiin kahvia ja pullaa. Oli oikein mukavaa käyskennellä hangaarissa ja alueella komean luutnantin kanssa.

Hävittäjät olivat paikoillaan näyttämöllä, kun tulimme joitakin viikkoja myöhemmin bussilla kutsuvierasjoukon kanssa juhlimaan uutta elokuvaa, ja tietysti katsomaan filmin ensimmäistä kertaa. Olin tietysti nähnyt siitä osia jo valmistusvaiheessa, koska tein työtä filmin valmistuksessakin.

Alkuun syötiin jotain ja oli siellä juomatarjoiluakin ja elokuva esiteltiin, samoin sen tekijät. Jotkut siinä näytelleet olivat tietysti mukana, sekä käsikirjoittajat ja ohjaaja.

Hangaarissa oli valtava valkokangas, joka laskettiin alas hävittäjien eteen elokuvan näyttämistä varten. Koska hangaari oli kylmä, siellä jaettiin tuoleille lämpimät, mustat alustat, joissa luki "Hotet".

Ensi-ilta oli kiva kokemus. Illan pimetessä alkoi satamaan lunta melko sakeasti, ihan kuin tilauksesta! Sitten vieraat pyydettiin ulos lumisateeseen, ja kaikki valot sammutettiin alueelta. Kohta kuului kova jyly, ja vähitellen sieltä ilmestyi armeijan helikopteri pimeälennolla, me emme nähneet sitä, ennen kuin kopterin ohjaaja laittoi etsintävalon päälle meidän yläpuolellamme. Se oli jotenkin mahtava juttu. Hävittäjäkin lensi jossakin vaiheessa yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.