29. tammikuuta 2012

Bongausta - jälkiä ja linnunlaulua, kraak...


Peurahan tässä oli kävellyt.
Eilen illalla, hyvin myöhään, tai sanotaanko aikaisin aamuyöstä vein koirat ulos ennen nukkumaan menoa.

Kumpikin koira alkoi ihan mielettömästi vetämään meidän omenapuutarhaan päin, haukkuivatkin. Minä jo mietin, että mikähän siellä luuraa, melkein pelästyin. Mutta jos olisi ollut joku vaarallinen eläin, eivät koirat olisi vetäneet sinne päin. Kävelin toiselle puolen pihaa ja koirat vaan alkoivat vetämään niin että hyvä kun pysyin perässä.

Peurat olivat kaivelleet omenatarhassa oikein kunnolla.
Muutama omena on jäänyt lumen päällekin.
Minua tietenkin jäi vaivaamaan  mikä oli niin mielenkiintoista, että minut piti vetää melkein kumoon, ja sitten aamulla meninkin etsimään jälkiä.

No, löytyihän niitä! Oli kissan jäljet, kiersivät talon ympäri ja sitten pois pihalta autotallin kautta pikkutalolle päin. Toiset jäljet löytyivät omenapuutarhasta. Siellä oli käyty mylläämässä. kunnolla.

Peurathan siellä olivat kaivelleet maahan jättämiäni omenoita, osan olivat jättäneet lumen päälle.

Meillä on vain nimeksi lunta, ei edes kymmentä senttiä, itse kävelin "hangessa" lenkkarit jalassa, eivätkä sukat kastuneet ollenkaan. Toisella kierroksella, jolloin otin videokuvia, oli matalat saappaat jalassa.


Otin muutaman kuvan jäljistä. Sitten lähdinkin lintuja bongaamaan, ilman koiria.

No, enhän minä mitään lintuja nähnyt läheltä, naapurin puissa lauleli muutama tintti, ja jokunen lintu pyrähteli puusta toiseen, istuivat tirskuttamaankin, mutten nähnyt mitä lintuja  ne olivat. En tunnistanut ääntäkään.

Ilmoitin kuitenkin Birdlifelle mitä näin ja tunnistin.

Myöhemmin kuulin variksen vaakkumista.Me myyrät, me mullassa mylläämme... eiku...
Me peurat, me hangessa mylläämme...hm hm hm...
Minkä jäljet? 
Ettei vaan olisi Nallen ja Pimun takaa-ajettava mennyt tästä...
Ilmeisetsti tätä herkkua oli tarpeeksi, koska oli jäänytkin.
Nallesta nämä jäljet haisivat hyvälle. Pimu oli samaa mieltä.
Naapurin pellolta ne peurat olivat meille eksyneet.
Meidän tontin raja tästä vasemmalla.
Taitaa olla naapurin kissan jälkiä.
On siellä joku lintunenkin käväissyt katselemassa.
Onkos joku hiironenkin innostunut hankikipittelyyn?
Kuva on videosta kaapattu.
Kun kävelin pihalla, näin paljon erilaisia jälkiä.
Jos kulkee aistit suljettuina, ei kuule eikä näe mitään!
Kuvakaappaus videosta. Vielä silmut puissa.
Pöytä on katettu ensi yöksikin.

Tästä näkee, ettei meillä ole kovin paljon lunta. Tuolta oikealta, talomme takaa,
peurat olivat tulleet omenatarhaamme.
Kaivon katolla ei ole paljon lunta. Saarni taustalla.
Kaivon katto toisesta suunnasta, myrsky on katkaissut saarnen oksia katolle.
Keväällä pitää putsata ja heittää joitakin niittykukkien siemeniä tänne.


Tähän ylempään videoon keräsin useampia muutaman sekunnin videopätkiä. Pimu tuossa haukkuukin naapurin koiralle. Sain "bongatuksi" myös naapurin, joka veti mönkijällä Stigan päällä istuvia lapsia. Onko se turvallista, se onkin sitten toinen juttu. Sain myös ihan viime tipassa kuvatuksi naisen, joka oli potkurilla liikkeellä.


Tämän kuvasin vahingossa. Luulin että kuvamoodi oli päällä, mutta olikin video. Kun sitten  nostin kameran kuvatakseni jälkiä naapurin pellolla, suljinkin tietämättäni videonauhoituksen. Hah... näkyypä ainakin minun uudet Tretornin puolisaappaat kuvassa aika hyvin, ja muutama eläimen jälkikin! :D


13 kommenttia:

 1. ai niin se pihabongaus! mä unohdin!
  no, en ollu kotonakaan.
  teillähän on juuri mukavasti lunta, voi kulkea missä mielii! mä näin viime- tai toissatalvena siniovisen lähipellolla peuran jälkiä kun hoitokoirien kanssa kuljettiin - niitä jokunen täälläkin.
  koirat on kyllä mahtavia: systeri oli kerran pitkällä lenkkipolulla ja koira valpastui äkkiä eikä antanut systerin jatkaa matkaa. liekö ollut susi liikeellä!

  VastaaPoista
 2. Joo, ei tartte tullakaan enempää, saa kävellä missä vaan! :D

  Koirat ainakin pakottavat liikkumaan, jos laiskottaa niin ei auta!

  Meillä Nalle on ollut nyt öisin levoton ja haluaa ulos, varmaan kuulee ne peurat, taas olivat tonkineet puutarhassa viime yönä.

  Susiahan on ollut liikkeellä aika lähelläkin taajamia, ei meillä täällä Ahvenanmaalla kuitenkaan. Täällä oli jo ilveksestä ihan hullu tappomeininki päällä viime talvena. Mutta ei se tuntuisi kivalta jos susi olisi kulmilla, tietenkään.

  On kiva kun luonto on niin lähellä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko on niin kylmä ettei lintuja juuri ole, tai sitten joku muu juttu. Salmonella etc. Bongasin eilen siis melkein tyhjää? Lämmitän jopa talipallojakin että niitten olisi kiva tulla, hullu olen:)

   Poista
 3. Mustis, ne linnut on täällä mun lintupuussani, se on niin suojaisa:D

  VastaaPoista
 4. Laali, taas hienoja kuvia ja mielenkiintoista juttua, mulla ei nyt jutut oikein luista,liikaa muuta ajateltavaa, mutta bongasin eilen kuitenkin parikymmentä talitinttiä, pari sinitiaista ja yhen harakan:D

  VastaaPoista
 5. Mustis, talipallon lämmittäjä! Voi sua!

  Meillähän täällä ei ole ollut pakkasta kuin maksimissaan neljä astetta viime päivien aikana, ja aikaisemmin ei senkään vertaa, viime yö tosin poikkeus, kävi hetkellisesti 12,5 pakasasteessa. Mutta aamusta oli heti vain muutama aste ja räystäätkin tippuivat! :D

  Luntakaan ei ole juuri ollenkaan, nilkkakorkuisilla saappailla voi kulkea missä vain metsässä. Niin teinkin tänään, kuvasin nyt puita. Aika kului kuin siivillä ja otin yli sata kuvaa, oli siinäkin karsiminen sitten!

  Olisivatko linnut metsässä, kun ei olekaan ehkä ruokapulaa, tai sitten ne kuolivat viime talven ennätyskylmään.

  Kiitos Plätty kehusta. Voitit tuon lintubongauksen ainakin, kun täällä ei ole juuri lintuja näkynyt. :D

  VastaaPoista
 6. Onhan tytöllä hienot jalkineet! Kamerakin oli ne huomannut, ja aivan käskemättä! :D

  Koirat kyllä aistivat ja kuulevat sellaistakin mitä ihminen ei vaan kuule, esim. pihapiirissä liikkuvat olennot.

  Peuroja ei meidän pihassa ole näkynyt, mutta sarvipää hirvi oli joitakin vuosia sitten. Juoksi vielä naapurin orapihlaja-aidankin läpi.

  Myös muutama vuosi sitten (syksyllä) Pirkko näki karhun ihan tuossa tonttimme takarajalla. Ilmankos ei saatu koiraa pihalle!

  Eipä näytä tasan jakaantuvan nuo luonnonkaan antimet.
  Meillä on lunta arviolta ainakin 30 - 40 senttiä ja pakkastakin oli viime yönä 29 astetta.
  Jos olet jäänyt liian vähälle, tulehan hakemaan! Annamme kyllä mielellämme ainakin toisen puolen pois! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ovathan ne jalkineet hienot, kun ovat ihka uudet! :D

   Peurat käyvät nyt joka yö, kun meilläkin on ollut yli kymmenen astetta. Aamulla oli -13, ja tuulikin vielä, tuntui kylmältä. Täällä on jotenkin raaka ilma, kun on avovettä ympärillä, pohjoisessa ei yli 20 asteen pakkanenkaan tuntunut niin pahalta, jos ei tuullut. Muistan kun oltiin välitunnillakin, vaikka oli -42 astetta!

   Nalle herättää öisin, kun kuulee peurat, ja haluaa ulos. Ja minä luulen että on pissihätä! Viime yönäkin herätti kolmelta, vikisi niin että oli ihan pakko mennä ulos, että pääsi sitten takaisin nukkumaan.

   No, tulihan sieltä lirahduskin, mutta oli muka pakko mennä omenapuita tutkimaan! :(

   Nuku siinä sitten öisin!

   Vai on teillä karhujakin ollut! Hui kauhia! Ei ihme ettei koira halunnut ulos!

   En ole jäänyt liian vähälle, on liikaakin jo, sekä pakkasta että lunta! Pitäisi olla kesäkeli!

   Kaksi siskoa on Thaimaassa, lähtivät tiistaina. Pääsivät pahimpia pakkasia karkuun!

   Yksi siskoista täyttää 60 v, ja viettää synttärit sitten siellä. Minunkin teki mieli lähteä, mutta eihän minulla ole rahaa.

   Poista
 7. Hienoja talvikuvia. Minä en koskaan huomaa. Olen niin ajatuksissani, ulkonakin.

  Turussa pelätään jo citysusia. Karhukin joskus nähtiin vuosia sitten, mutta enemmän laitakaupungilla.

  VastaaPoista
 8. Joo, tiedän kyllä kokemuksesta ne lapsuuden meri-ilmastot. Ain tuuli vaikka ei pakkasta olisi niin kovinkaan paljon ollut, mutta tosi kylmältä kyllä tuntui!

  Et ole sitten tohtinut päästää Nallea vapaana käymään pisulla?
  Meidän Rontti ei kaitsijaa tarvitse, kulki onneton vielä ihan itsenäisestikin kunnes vaihdoin ulko-oveen sellaisen kahvan ettei se enää osannut sitä avata.

  Jostakin ihmeen syystä koiramme on oppinut pysymään omalla pihalla. Tosin naapurin katti saa silloin tällöin kovaakin kyytiä, mutta ajo päättyy kuitenkin tontin rajalle.
  Vain kävelylenkeillä Rontti on hihnassa Karin kaverina.

  Lainaahan joltakin metsämieheltä riistakameraa, saat niistä peuroistasi varmasti ihan mukavia kuvia!

  VastaaPoista
 9. Tuhkimo! Kiitos!

  Kyllä minäkin joskus ikään kuin herään näkemään luonnon erilaisuuksia. Mutta just silloin, kun on erityisen hienoa, ei yleensä ole kamerakaan mukana! :)

  tk: No en tosiaankaan päästä Nallea yksin ulos keskellä yötä enkä varsinkaan silloin kun epäilen että siellä on peuroja. Peurat lähtevät karkuun ison tien yli, ja Nalle perästä. En missään tapausessa ota sitä riskiä, että se jäisi auton alle.

  Tästä tontin vierestä kulkee aika vilkasliikenteinen tie, siksi en uskalla edes kokeilla antaan niiden olla irti keskenään.

  Päivällä ovat kyllä irrallaankin tontilla, mutta pidän silmällä koko ajan, tässä kun kulkee koiria koko ajan, Nalle lähtisi varmaan perään. On se sellainen epeli, ja Pimu tietenkin myös perään, tottakai!

  Noita peuroja näkee melkein joka iltahämärässä, ei tarvitsisi kauan kytätä, että saisi kameran tähtäimeen. Kerran olin saada laakin, kun kolme peuraa hyppäsi metsätielle ihan nenän eteen, kun olin koirien kanssa kävelemässä. Kyllä meinasin saada kyytiä, kun koirat lähtivät vetämään perään!

  Meidän naapurilla Porvoossa oli koira, joka ei missään tapauksessa mennyt tontin rajan yli. Isäntä päästi sen metsään asioille, tontin rajan toiselle puolelle, mutta koira jäi aina siihen rajalle katsomaan kysyvästi, saako mennä, ja meni sitten kun isäntä heilautti kättä.

  Nallekin on sellainen, että muka tavallaan kysyy, saako syödä kupistaan ruokaa, tai saako hypätä toiseen petiin makkarissa jne. Makkarissa on toinen sänky, jonka olen päällystänyt vanhoilla täkeillä, että koirat saavat maata siinä, jos haluavat.

  En ole mikään koirankasvattaja, mutta perusasiat ovat suurin piirtein hallussa.

  Jännä juttu, että Nalle haukkuu kaikkia koiria jotka menevät ohi, ja nyt on Pimukin oppinut.

  Mutta kun mennään koirapuistoon, ja pääsevät irti, ei pienintäkään inahdusta! Saa olla vaikka kuinka monta koiraa.

  VastaaPoista
 10. ei niitä kesällä näekkään, jälkiä . paitsi koiruus haistaa kyllä..peurat on kauniita.

  VastaaPoista
 11. Kiitos runojuonia, kun eksyit sivulleni ja kommentoitkin!

  Joo, talvi on siitä mukavaa aikaa, että näkee jälkiä. Minusta on mukavaa arvailla mikä eläin on kulkenut. Koirille jälki "näkyy" kesälläkin.

  On jotenkin kodikasta, kun näkee paljon eläinten jälkiä. Vaikka naapurin kissa taitaakin tehdä suurimman osan koirien lisäksi. :D

  Peurat ovat niin siron kauniita. Niillä on joskus tosi kova talvi, ja siksi jätänkin niille omenoita tarjolle, meille kun niitä tulee niin paljon, ettei oikein tiedä mihin niitä laittaisi.

  VastaaPoista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.