30. elokuuta 2011

Vanhusten hoito Suomessa


Vanhusten lääkitys on sotku Suomessa - klikkaa tätä!

Tässä asiassa sainkin taistella äitini puolesta ihan tosissaan, ja melkein iskeä nyrkkiä pöytään. Sisareni olivat tässä hyvänä apuna, asuivat lähempänäkin kuin minä. Onneksi äidilläni oli valvojia lähellä, kiitos sisarteni!

Kuva linkin sivulta
Vanhojen lääkkeiden reseptit uusittiin aina, ei kerrottu, että niitä ei saa ottaa, kun uusia määrättiin niiden tilalle. Äitini söi niin paljon lääkkeitä, että joutui sen takia teho-osastolle muutama vuosi sitten. Hänellä oli liian alhainen verenpaine ja huimauskohtauksia päivittäin, loukkasi itsensäkin muutaman kerran niin että ambulanssi piti kutsua, ja vatsa oli ripulilla kuukausia.

Hän söi aivan liikaa verenpainelääkkeitä, ja muitakin, vanhojen määräysten mukaisia, ja sitten uusia. Vanhoja reseptejä ei ollut kehotettu hävittämään ja  ne uusittiin aina kun ne loppuivat! Äidin syömä uusi vatsansuojalääke (vatsansuojalääke siksi, että äidillä oli niin paljon lääkkeitä!) aiheutti pahaa ripulia niin että äitini melkein kuivui ja sen vuoksi joutuikin teho-osastolle!

Sain vaivoin tilatuksi ajan äitdin vakilääkärille äidin sairaalasta paluun älkeen - eivät meinanneet millään antaa aikaa. Sanoin että pakko, minun pitää lähteä kohta takaisin kotiin pitkän matkan päähän, ja että jos en saa aikaa, laitan valituksen äidin hoidosta. Aikahan järjestyi.

Menin sinne kaikkien reseptien kanssa ja sanoin että nyt tämä lääkemäärä selvitetään. Ja aavistukseni, että äitini söi aivan liikaa lääkkeitä, olikin oikea. Vain suurin piirtein kolmasosa jäi jäljelle "puhdistuksen" jälkeen, ja äitini parani heti kun väärä lääkitys poistettiin.

Kerroin lääkärille mitä oli tapahtunut, ja kerroin myös, että lääkäri oli vastuussa äidin huonosta kunnosta. Vaadin myös, että tällainen ei saa toistua, että pitää tarkkaan informoida potilasta, ja mielellään ottaa vanhat ja voimassa olevat reseptit pois, ettei vanhus saa niillä enää lääkkeitä. Olihan se lääkäri ihan kilttiä poikaa siinä, minäkin osaan olla uhkaava verbaalisesti, vaikkakin asiallisesti.

Äitini elikin sen jälkeen kohtalaisen terveenä sen ajan minkä eli.

Tuollaisissa asioissa pitäisi tehdä yhteistyötä eri instanssien kanssa. Pääsy yhteisiin tiedostoihin, esim. apteekilla sairaalan tai lääkärin potilastietoihin lääkityksen osalta yms. olisi varmaan toteutettavissa. Ne pitäisi voida synkronoida nykytekniikan avulla tosi helposti. Silloin esim. apteekissa näkyisi mitä lääkitystä on päällä ja päällekkäisyydet voisi poistaa jos joku huomaa jotain ristiriitaisuuksia.

Monelta kärsimykseltä ja sairaalakäynniltä - ja rahanmenolta - säästyttäisiin!

Myös ohjelmien ostot pitäisi synkronoida eri instanssien kanssa, ettei käy niin, ettei nykytekniikkaa voi käyttää yhteen sopimattomien ohjelmien takia.

Vanhus on yhtä arvokas ihminen kuin nuorikin! Ei hän ole mikään paketti jota siirrellään paikasta toiseen ja jota saa kohdella kuin jotain elotonta olentoa!


2 kommenttia:

  1. Näin se on, on se kummallista että ei nykyajan tietotekniikan avulla ajeta systeemeitä yhteen, kyllä täälläkin on vielä paljon töitä terveyden ja vanhusten hoidossa...

    VastaaPoista
  2. On oikeasti yllättävää ettei näitä systeemeitä ole otettu teho- ja yhteiskäyttöön jo. Vanhat pierut eivät kai suostu uusiin systeemeihin tuolla päättävissä elimissä kun eivät ymmärrä niiden päälle mitään!

    VastaaPoista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.