20. kesäkuuta 2016

Ryhmärämä ja systerin synttärit

Nadam se da sam preveo tako pravo na hrvatski jezik da razumijete što mislim.

Naš izlet u Makarsku, u Hrvatskoj. Tekst je samo na finskom, a možete vidjeti slike. Proslavili smo 60. rođendan moj najmlađi sestre. Naš Domaćin je pečena rođendansku tortu za moju sestru. Bilo je jako lijepo iznenađenje!  Vila je vrlo, vrlo lijepo mjesto! Mi smo ga voljeli!

Our trip to Makarska, Croatia. The text is only in Finnish, but you can see the pics. We celebrated my youngest sister's 60th birthday. Our landlady had baked a birthday cake to my sister. It was a very nice surprise! The villa is a very, very nice place! We loved it!

Kaksi vuotta sitten vietettiin toiseksi nuorimman siskoni ja nuorimman siskoni miehen 60-v-synttäreita Budapestissä.



Nyt oli nuorimman siskon vuoro. Vietimme hänen 60-v-synttäreitään Kroatiassa, Makarskassa.

Tilasimme matkan jo viime vuonna alkusyksystä, vai olisko ollut jo elokuussa en muista. Vanhin sisko löysi mahtavan paikan Makarskasta. Ja eiku tuumasta toimeen, eli tilaamaan majoitus. Sitä ei tarvinnut edes maksaa etukäteen, vaan vasta paikan päällä sinne saapuessa.

Minä ja toiseksi nuorin siskoni lensimme Oulusta Helsinkiin myöhään perjantai-iltana, lähtö oli aikaisin lauantaiaamuna, piti olla jo puoli viiden maissa kentällä.

Vietimme yön kentällä kuten muutkin reppureissaajat, eli lentokentän penkeillä. Meillä vaan ei ollut reppuja. On se kyllä näin vanhana ja raihnaisena turhan hankalaa yrittää nukkua kovalla penkillä, mutta onhan vähän pehmustettu penkki kuitenkin pehmeämpi kuin kivilattia! Emme viitsineet lähteä 3-4 tunniksi Vantaalle siskoni pojan luokse, sinne matkustamiseen olisi mennyt vain muutama minuutti kehäradalla.

Oman makuuhuoneeni parveke näkyy
varjossa vasemmalla toisessa kerroksessa.
Majoitus Makarskassa huvilassa oli todella halpaa verrattuna esim. 10 hengen hotellimajoitukseen.

Saimme olla koko porukalla samassa talossa, tehdä aamiaista, iltapalaa, lounasta, milloin mitäkin, jos ei huvittanut lähteä kaupungille. Huvilassa oli hieno grillipaikkakin.

Vuokrasimme siis kokonaisen suuren huvilan. Jokaiselle löytyi oma huone, pariskunnille tietysti yhteinen. Talossa oli 6 makuuhuonetta, ja jokaisessa oma kylppäri, ja parveke/terassi. Vai oliskohan ollut niin, että yhdessä alakerran huoneessa ei ollut terassia, en ajatellut asiaa sen tarkemmin.

Näkymä yläkerrasta alas kaupunkiin
Olohuone ja keittiö olivat tarpeeksi suuria isollekin seurueelle, ja terassialue oli iso. Emme me paljon olleetkaan sisällä, koska säät suosivat meitä. Ja maisemat olivat mitä mahtavimmat terassilta katsottuna.

Talo on parin kilometrin päässä Adrianmeren rannasta, ja Makarskan keskustasta, hyvin jyrkällä rinteellä. Talolta alas ja takaisin ylös käveleminen kävi kyllä aika kovasta työstä!

Uimaan ei kuitenkaan tarvinnut lähteä meren rantaan, koska talossa oli mukavan kokoinen uima-allas. Siellä oli myös pingispöytä, tikkataulu ja jalkapallopeli, myös paljon leikkivälineitä lapsille.

Vanhin sisko ja hänen miehensä olivat Kroatiassa jo viikon ennen meitä, Bračin saarella. He tulivat sieltä huvilallemme Makarskaan jo päivää ennen meitä ilman että tiesimme siitä.

Tervetuliaiskattaus
He olivat järjestäneet kivan tervetuliaisyllätyksen meille; terassin pöydällä odotti oluet, Cosmopolitan-vodka ja ruokatarjoilu salaatin ja leivän muodossa. Kun huvilan omistaja tuli opastamaan meitä taloon, hän ei kertonut, että sisko ja hänen miehensä piilottelivat yhdessä makuuhuoneessa. No, paljastuihan se sitten. Oli kiva aloitus lomalle!

Vietimme pikkusiskon syntymäpäivää viikon etuajassa, koska matkan ajankohta oli silloin sopiva. Varsinainen syntymäpäivä oli 7.6.

Oikealla Konzum. Lähellä oli myös pankkiautomaatti.
kuvasta ylävasemmalle mentiin meidän huvilalle
Eka päivänä lähdin kävelemään Konzum-nimiseen kauppaan, kun palasimme kaupungilta, muut jatkoivat huvilalle. Siitä tulikin rankka reissu, kun siellä oli niin paljon umpikujia, eikä mitään umpikujan merkkejä. Muutenkin siellä käytettiin liikennemerkkejä aika säästeliäästi.

Jouduin kokeilemaan monta eri kujaa, ennen kuin pääsin tielle, mistä saatoin suunnistaa talolle. Sinä päivänä tuli yli 18 000 askelta, ja jalat olivat ihan tönkkönä huvilalle tullessa. No, näinpä ainakin maisemia. Juhlakalun miehelle kävi samoin, kun hän myöhemmin vaelsi vuorelle ja kylälle.

Ennen matkaa ajattelin vuokrata siellä pyörän, mutta kun näin/koin maisemat paikan päällä, päätin unohtaa koko idean. Siellä olisi joutunut raahaamaan pyöränkin ylämäkeä huvilalle itsensä lisäksi, oli niin jyrkkiä mäkiä. Alas olisi kyllä päässyt tosi nopeasti.

Kaupungilta kohti huvilaa
Käytimmekin taksia aika tiuhaan kaupungille mennessä ja sieltä tullessa, se oli sen verran halpaakin. Tilattiin useimmiten kaksi taksia, yhteen mahtui aina viisi, ja kustannus oli kai jotain reilut pari euroa per nokka suuntaansa. Ei ollenkaan paha. Paluumatka takaisin Splitiin maksoi 1000 kunaa, eli noin 135 euroa, 13,50 per nokka, kilometrejä tuli kuitenkin jotain 80, joten sekään ei ollut paha hinta. Oli se ainakin helppo keino päästä lentokentälle.

Monissa esitteissä sanotaan, että Kroatiassa olisi Suomen hintataso. Se ei kuitenkaan pidä alkuunkaan paikkaansa, vaan esim. ravintoloiden hinnat olivat paljon pienempiä. Alle kahteenkymppiin sai erinomaisen ruuan viineineen.  Ruoka-annokset olivat suuria, ja pihvit valtavia! Suomessa ei voi kuvitellakaan saavansa niin suuria pihvejä. Yhtenä iltana vanhin siskoni tilasi jonkun pihviruuan, ja pihvi painoi varmaan 400 grammaa. Hän ei jaksanut syödä kuin ehkä puolet siitä.

Itse tilasin vasikankotletin, ja niitä tulikin kaksi suurta! Söin kaikki, vaikka tiukkaa tekikin, eihän hyvää ruokaa voi jättää! Syöppö mikä syöppö!

Kuvattu huvilalta
Ruokakaupoissa hinnat olivat edullisia, vain esim. Coca Cola ja muut tuontitavarat olivat lähes Suomen hinnoissa, mutta halvempia kuitenkin. Tupakka oli paljon edullisempaa, porukan tupakoivat ihmiset ostivatkin kartongit mukaan. Minäkin kuskasin yhden kartongin, vaikken poltakaan - se oli siskoni miehen, saipahan hän tuoduksi ylimääräisen kartongin minun laukussani.

Meillä oli yhteinen ruokakassa, alkoholijuomat jokainen osti erikseen. Itse kulutin lähes pullollisen punaviiniä viikon aikana huvilalla. Jaoin sen kyllä siskon miehen kanssa, koska en saanut juoduksi koko pullollista. Ravintolassa join aina lasillisen valkkaria. Ravintola tarjosi usein myös ilmaiseksi snapsin jälkiruuaksi. Join sellaisiakin pari kolme loman aikana.

Viini oli halpaa. Juhlakalun avomies osti kolmen litran valkoviinipänikän kaupasta, se maksoi muistaakseni jotain viisi euroa. Se ei mennyt kuitenkaan kaupaksi huvilalla, koska oltiin niin paljon liikkeellä, ettei ehditty. Joidenkin mielestä se ei ollut hyvääkään, eikä kukaan ollut muutenkaan innokas juomaan, joten hän joutui kaatamaan koko pänikällisen vessan pyttyyn lähtiessämme. Mitä tuhlausta! 😱 Harmi, kun en hoksannut kuvata tapahtumaa.

Grillipaikka
Yhtenä päivänä laitettiin ruokaa huvilalla, ja osa porukasta meni ostamaan hyvää pihvilihaa kaupasta. Lihanleikkaaja oli ihmeissään, kun siskon tyttö yritti selittää, että tarvitaan lihaa pari kiloa, eli kymmenelle hengelle parinsadan gramman pihvit. Englantia ei osattu kovin hyvin joissakin paikoissa. No, Satu joutui sitten näyttämään, milloin lihanleikkaaja lopettaa pihvien leikkaamisen. Se lihaläjä ei todellakaan maksanut paljon, vähän alle 15 euroa, siis 1,9 kiloa hyvää pihvilihaa! En osaa kertoa tätä tarinaa tämän paremmin, koska en ollut itse mukana.
Siskojen miehet,tyylikäs hattuherra Kari ja herra kirjailija Eero paistoivat pihvit grillipaikalla. Oli siinä tekemistäkin, koska pihvejä oli niin paljon, lisäksi grillattiin maissia, pekoniin kiedottua parsaa ja tomaatteja. Kuumahan herroilla tuli, mutta olipa hyvää ruokaa!

Grillaamisesta on videokooste, jonka liitän jutun loppuun.

Vinot puut Makarska Rivieralla
Rannikolla oli joka paikassa jännän näköisiä, vinoja puita. Ottamani kuvat epäonnistuivat, joten laitan tähän siskoni Lispen ottaman kuvan.

Muu porukka kävi yhtenä päivänä Krkan kansallispuistossa, missä on paljon vesiputouksia. Itse en uskaltanut lähteä mukaan, koska nilkkani vihoitteli koko matkan ajan, ja kansallispuistossa käyminen olisi vaatinut aika paljon kävelyä. Kävin sillä aikaa ostoksilla Makarskan keskustassa, ja siellähän aika kuluikin aika nopeasti. Krkan reissulaisilla meni koko pitkä päivä matkaan, taksimatkallakin 2,5 tuntia suuntaansa. Mutta he olivat oikein tyytyväisiä matkan antiin. Ja minullekin tuli yli 10 000 askelta shoppailureissulla! Tottakai tämä vaivani harmitti todella paljon, mutta eipä sitä jaksanut jäädä harmittelemaan sen enempää, loma on loma, eikä silloin surra.

Kujat olivat niin kapeita, että autojen piti
vekslata, että pääsivät kääntymään
Talon omistajan tekemä synttärikakku
siskolle. Kaikki kynttilät sammuivat
kerralla!
Ritu-sisko 60 v.
Siskoni synttärijuhlat vietettiin tiistaina toukokuun viimeisenä päivänä, viikko etuajassa.

Vuokraemäntä yllätti meidät tuomalla itse tekemänsä synttärikakun! Oli kiva saada ihan paikallista, itse tehtyä kakkua, se oli joku suklaakakku. Siinä oli kynttilöitäkin. Sisko onnistui puhaltamaan kaikki kynttilät sammuksiin yhdellä kerralla - mutta eipä niitä ollutkaan kuuttakymmentä! Kakku maistui kaikille oikein mainiosti!

Minun syntymäpäiväni sattui paluupäivälle, eli 4.6. Minäkään en jäänyt lahjoitta! Sain ihania nilkkakoruja, rannerenkaan ja korvikset kotimatkaa edeltävänä iltana! Ryhmärämä tiesi mistä tykkään!

Kuvassa saamani lahjat
Makarskasta ostamani hatun päällä.

Ja olipa myös pieni synttärikakkukin odottamassa minua siskon pojan luona Vantaalla paluumatkalla, missä odotimme tunnit ennen Ouluun lentoa. Meillä olikin kokonainen päivä ja ilta aikaa olla vierailulla.

Vantaalla odotti synttärikakku minuakin

Olimme Oulussa yhden maissa yöllä, ja poikani haki meidät lentokentältä (minä ja toiseksi nuorin siskoni edelleenkin), sisko ja hänen miehensä jäivät Porvooseen päiväksi, muut asuvatkin Etelä-Suomessa.

Sieltä ajelin sitten siskon kanssa Kemiin, ja oltiin kotona kolmen maissa. Eli sekin yö meni vähän harakoille, jos ajattelee nukkumista. Mutta hyvin me vanhat jäärättäret jaksettiin valvoa mennen tullen! 😉

Oli todella kiva reissu - naurua, hulluttelua, hyvää ruokaa, kauniita maisemia, liikuntaa.

Hyvällä porukalla on hyvä reissata!

Kiitos Ritu-sisko (juhlakalu) ja hänen avomiehensä Eero, Lispe-sisko ja miehensä Kari, Helvi-sisko, siskontyttäret Satu ja Maarit, Satun poikakaveri Jari sekä Katja! Olette ihania! 

Mihin seuraavaksi?

Videoita


Siskon mies hyppää altaaseen Erittäin lyhyt videopätkä


Kuvia Makarskan reissulta

Tauko shoppailun lomassa. Muut olivat Krkan kansallispuistossa.
Matkalla huvilalta alas cityyn
Selfie ravintolassa
Hatun ostossa
Päässä Makarskasta ostettu turkoosi huivi, jossa metallikoristelut.
Nämä huivit maksoivat reilun euron kappale. Ostin kaksi, molemmat mielivärejäni.
Poseeraan terassilla
Kuva oman makuuhuoneeni parvekkeelta
Huvilan puutarhaa
Viiniköynnös terassin ruokapöydän katoksena
Huvilalla
Huvilan terassilta otettu kuva
Kuva huvilan yläkerrasta otettuna. 
Auringonlasku huvilalla
Tämä mies myi toribasaarissa vaatteita. Selvästikin
Suomifani koska muita lippuja ei ollut.
Makarska Riviera
Tämä tarjoilija tarjoili alla näkyvän kala-annoksen
Ruoka-annokseni eräässä ravintolassa.Samana päivänä pyydystettyä
makrillia.Tuo vihreä on pinaattia ja perunaa. Oli hyvää.
Tällaisen ruoka-annoksen olivat Lispe-sisko ja hänen miehensä
Kari saaneet Makarskassa illalla päivää ennen saapumistamme.
Juhlakalu. Ollaan syömässä kaupungilla.
Party party!
Ryhmärämä syömässä ravintolassa Makarska Rivieralla.
Vasemmalta edestä Eero, minä, Maarit, Ritu, Helvi, Lispe, Kari,
Jari, Satu, Katja. Tarjoilija kuvasi.
Makarskan rivieralla. Ruokaravintolat ovat tässä rannalla
Makarskan rivieralla
Makarskan rivieralla
Juhlakalu Ritun kaunis tytär
Pyöriminen pyörryttää
Satu ja Jari yöuinnilla
Kostutin varpaat Adrianmeressä. Kävin uimassakin, vaikka olikin 
oma allas huvilalla. Jalkapöydät olivat vähällä kärähtää shoppailu-
reissulla, kun unohdin aurinkovoiteen.
Minä Adrianmeressä
Helvi-sisko Adrianmeressä
Juhlakalu Ritu
Ryhmärämä ruokaa odottamassa
Siskon miehen  Kari kanssa poseerataan
Siskokset Makarska Rivieralla
Lispe, Ritu, minä, Helvi
Seurueen miehet Eero, Jari ja Kari.
Naisia oli kokonaista 7 kappaletta! 
Siskokset, vanhin oikealla ja siitä sitten vasemmalle
ikäjärjestyksessä. Nuorin, 60 v-juhlakalu, vasemmalla.
Yksinäinen sitruuna huvilan puutarhassa
Limettejä oli paljon huvilan puutarhassa.
Poimin niitä muutaman ruokaa varten.

Osoitekyltti huvilan seinässä
Kuća Za Odmor - Lomatalo
Kuntosali huvilan ylimmässä kerroksessa
Täällä uni maistui päivän spatseerausten jälkeen.
Tämä ei ole Pimu eikä Nalle. Tuli ikävä koiria,
kun näin tämän makoilevan kahvilan edustalla.
Soittaja/isäntä oli ilmeisesti kahvilla.


Mummin suloinen Allu (Alexander) ♥ tavattiin myös Kroatian reissulla,
kun käytiin
 viemässä koirat hoitoon lentokentälle mennessä.
Kuvassa wanha rouva Nalle Allun "tukena".

Eikä postausta ilman omia koiria!  
Pimu ja Nalle juovat vettä. Käytiin retkellä Paavonkarissa.
Makarska sijaitsee vuoren juurella. 


10 kommenttia:

 1. Kiitti tästä siskoseni....tuntuu että vois takasin lähteä tuonne Makarskaan! :) Ihana reissu!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kommentin poistin, kun sama vastaus helekalle tuli kaksi kertaa.

   Poista
 3. Oli kiva reissu. Vois tosiaankin mnnä toistekin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä tarina! Tuli ikävä Kroatiaan, eiköhän mennä toistekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sisko! Eihän sitä tiedä vaikka vielä mentäisiinkin. Oli kiva paikka ja reissu - ja todella hyvä porukka!

   Poista
  2. Hyvä juttu siskoseni. Terveisin Ritu-sisko

   Poista
  3. Kiitos. Seuraava yhteinen reissu jo mietinnässä. :)

   Poista
 5. Vähän kuin olis ollut itsekin reissussa tätä lukiessa ja kuvia katsellessa.Sisareni tytär perheineen oli myös Kroatiassa lomalla muutama viikko sitten ja kovasti tykästyivät.Vanhin poikani on siellä myös useamman kerran lomaillut ja viihtynyt.Mukavaa kesää Sinulle täällä kotomaassa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kroatia on todellakin mukava lomailupaikka.

   Mukavaa kesää Sinullekin!

   Poista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.