12. huhtikuuta 2014

Mummon murheet

Viime viikon lopulla tapasin taas erään mummon Pimua ulkoiluttaessani. Hänellä on hiukan Pimua pienempi koira, ja ne ovat hyviä kavereita keskenään. Näemme usein ulkoilureiteillämme.

Tämä rouva on mummoikäinen, mutta erittäin elegantti nainen, pitkä, hoikka, tyylikkäästi pukeutuva, reilusti yli seitsemänkymppinen leskirouva. Ei ollenkaan sellainen, joka sopii yleiseen kuvaamme mummoista. Mutta mummo hän siltikin on. Tällä kertaa hänellä oli farkut jalassa. Voi että kadehdin hänen kroppaansa!

Tämä rouva tuntui hyvin surulliselta.. Hän alkoi kertomaan minulle ongelmistaan, lähes itkien.

Mitenkähän ihmiset kertovatkin minulle aina ongelmistaan? Ei se minua haittaa, haluankin auttaa, jos vain voin. Monesti pelkkä kertominen auttaa.

No, anyway, rouva kutsui minut kylään ja minä lähdin, en ole käynyt hänen luonaan ennen. Lähdin, koska tuntui, että rouva tarvitsi tukea ja halusin auttaa.

Rouva sanoi, ettei hän ole saanut nukkua rauhassa. Hänen huoneistoonsa kuulemma tunkeutui joku ihminen yhtenä yönä, ja hän pelkää nyt mennä nukkumaan. Hän oli raahannut huonekaluja oven eteen, ettei tunkeutuja pääsisi sisään uudelleen.

Rouvan mukaan tunkeutuja on hänen psyykkisesti sairas tyttärensä, tällä on avain, eikä hän kuulemma ole saanut avainta pois häneltä. Nyt joka ilta nukkumaan mennessään hän siirtää jonkun huonekalun oven eteen.

Rouva kertoi, että tytär oli vienyt hänen rahansa lipastosta ja penkonut tavaroita, eikä hän itse ollut uskaltanut nousta sängystä kieltämään.

Voi että minua säälittää tämä rouva. Mietin, että onko hän vainoharhainen, vai onko tämä totta. Vanhoilla ihmisillähän voi tulla muistihäiriöitä ja vainoharhaisuutta saattaa olla senkin takia. Hän on itse kertonut, että hänellä on joskus vaikeuksia muistaa asioita, mutta niin on monella muullakin. Minut ja Pimun hän kyllä muistaa aina, ja muistaa milloin olemme tavanneet ja mitä on puhuttu. Hän ei vaikuta sekavalta ollenkaan, päin vastoin, paljon terävämmältä kuin monet muut saman ikäiset.

Tosiasia on kuitenkin, että tämä vanha rouva on huolissaan ja hyvin peloissaan.

Neuvoin häntä laitattamaan oveen turvaketjun. Jos joku avaa oven, hän ei silti pääse sisään, jos turvaketju on päällä. Kerroin mistä sellaisen voi saada. Ja käytiin katsomassa, miten se toimii. Minun ovessani on nimittäin sellainen ja hän tuli katsomaan. Kerroin myös, että minun luokseni saa tulla milloin tahansa, jos olo tuntuu turvattomalta tai on huolia ja tuntuu siltä, että pitää purkaa niitä.

Tässä näkyy saamani keramiikkaruukku (tumma) ja sen
vieressä keramiikkaruusu, jonka sain
Tämä rouva on aikaisemmin kertonut, että toinen tytär on ottanut häneltä auton avaimet pois, eikä anna ajaa autoa. Hän on hyvin loukkaantunut ja pahoillaan siitäkin.

Hän oli ajanut kerran tyttären mielestä liian lujaa valtatiellä, 80 rajoitusalueella, tyttären ohi, kun tämä körötteli alle kuuttakymppiä. Tämä vanha rouva sanoi, ettei hän halua olla tien tukkona, ja että hän ajaa rajoitusten mukaan, ei liian hitaasti, muttei ylinopeuttakaan.

Rouvalla ei siis ole oma autonsakaan käytössä, kun toinen tytär on ottanut avaimet häneltä lupaa kysymättä, kunnioittamatta äitinsä päätösvaltaa omista asioistaan. Kertomansa mukaan häntä ei ole määrätty holhoukseen eikä edunvalvojaa ole määrätty. Ajokorttitestissä hän on kuulemma pärjännyt, eikä häneltä ole kielletty ajamista. Nainen on surullinen ja hyvin loukkaantunut tästäkin.

Rouva kertoi myös, että hänen poikansa oli tehnyt itsemurhan nuorena, ja suru on suuri edelleen. Tottakai on, ymmärrän täysin!

Aviomies oli ollut väkivaltainen ja poika hyvin herkkä ihminen, taiteilijaluonne. Rouva kertoi, että poika ei ilmeisesti jaksanut sitä elämää, mikä heillä oli ollut ja teki ratkaisunsa kolmikymppisenä. Aviomies on ollut varakkaasta suvusta ja perhettään tyrannisoiva, kuulemma ruotsinkielinen. Tuskin se ruotsinkielisyys on asian ydin, mutta rouva kertoi, että mies halveksi häntä, eikä hyväksynyt hänen tapojaan ja ajatuksiaan, ja oli väkivaltainenkin. 

Meillä Suomessahan väkivalta naisia ja lapsiakin kohtaan on Euroopan huippua, vastikään tulleen raportin mukaan. Tämä raportti saikin minut muistelemaan viikon takaista "mummon" tapaamista. 

Ei tämän rouvan elämä olekaan niin auvoista miltä päälle päin näyttää, elegantista olemuksesta huolimatta.

Hänellä oli kaunista ja arvokasta taidetta seinillä, nimekkäiden taiteilijoiden tauluja, pieniä veistoksia ja grafiikkaa, sekä hänen itsensä maalaamia tauluja, keramiikkaruukkuja ja veistoksia. Koti on kaunis, tilava ja valoisa, aistikkaasti antiikkihuonekaluilla kalustettu, ja hyvin siisti.

Rahaongelmia tällä mummolla ei aivan ilmeisestikään ole, mutta ei se raha tee onnelliseksi.

Hän oli niin onnellinen siitä, että saattoi puhua ongelmistaan minulle, että hän halusi antaa lahjoja minulle. Yritin estellä, mutta hän vaati että saa antaa jotain pientä lahjaksi, kun hän on niin helpottunut, kun sai puhua jonkun kanssa.

Sain hänen itse tekemänsä keraamisen ruusun ja myös kivan ruukun. Viime keväänä hän ilmestyi oveni taakse juuri leivottujen karjalanpiirakoiden kanssa, ja kerran lämpimien pullien kanssa. Tämä rouva on todella kiva ihminen, pidän hänestä.


Ei se raha aina tuo onnea, vaikka helpottaakin arkielämää.  

5 kommenttia:

 1. Luin mielenkiinnolla tämän tarinan ja ymmärrän jos suhtauduit siihen varauksella, tosin voivat hänen kertomansa asiat olla tottakin. Ehkä oman pään sisäiset äänet iän myötä korostuvat. Itse herään joskus siihen että kännykkäni kilahtaa tekstari, vaikka ei siihen mitään ole tullut. Unen ja valveen rajamailla lankapuhelin muka soi, mutta vain kerran jne. Kerrostalossa naapurin oven kolahdus voi kuulostaa siltä kuin joku tulisi omaan asuntoon. Tytär on saattanut ottaa auton avaimet pois jos on huomannut äitinsä reagointikyvyn liikenteessä heikentyneen. Kaikesta päätellen hänellä on tarve saada myötätuntoa ja onneksi olet hyvä kuuntelija!
  Ihmiset ikääntyvät eri tavoin. Hiljattain tv:n Inhimillisessä tekijässä oli uskomattoman nuorekas ja viehättävä yli 90-vuotias nainen.

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän tyttären avaimen haltuun oton täysin, koska voihan se mummon kyky olla alentunut. Lapset tuntevat äitinsä hyvin.

  Mummolla oli varmaan surullinen päivä, ehkä muistot kuolleesta pojasta tulleet mieleen, ehkä tyttäret ovat hänen mielestään hallinneet häntä liikaa, ja hän oli itkuinen ja huolissaan.

  Hän ei vaikuta sekavalta koskaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Ikä tuo kaikenlaista tullessaan. Tapaan hänet lähes joka päivä.

  Kyllähän sitä joskus kuulee kaikenlaista, nuorempanakin! Ja kun unenpöpperössä herää, ei tiedä mistä se ääni on kuulunut, oli se sitten todellinen tai ei.

  Jos tämä mummo pelkää tunkeutujaa, silloin saattavat viattomatkin risahdukset kuulostaa pelottavilta.

  Hänen pitäisi varmaan laittaa se varmuusketju, että olo tuntuisi turvallisemmalta. Ehkä niitä ääniäkään ei sitten kuulisi niin paljon, tai niihin ei reagoisi niin herkästi.

  Kerrostaloissa on kyllä paljon ääniä, ja joskus tuntuukin, että oma ovi olisi avattu vaikka naapuri avaakin omansa.

  Ja jos on peloissaan, niitä kuulee vielä herkemmin kaikenlaista. Tiedän mitä sellainen pelko on, elinhän itsekin pelossa kuukausia. Se ei ollut edes kuviteltua, vaan uhkauksien myötä tullutta pelkoa.

  Tämä mummo on aivan ihana ihminen, ja tykkään jutella hänen kanssaan. Hän on myös nuorekas ja pukeutuu aistikkaasti. Mutta voi se muisti silti pettää. Autan häntä mielelläni missä vain voin.

  Naapurien kanssa on kiva olla tekemisissä, kun on hyvä sopu. Minä olen saanut täällä ollessani useita kivoja naapurisuhteita. Se rikastuttaa elämää. :)

  Kiitos kommentistasi Petriina!

  VastaaPoista
 3. Kyllähän tämä ihana rouva pelkää oikeasti, mutta se onko pelko todellista suhtautuisin epäillen. Kaiken takana voi olla hyvää tarkoittava tytär, mutta esimerkiksi dementia tai Alzheimerin tauti, kuten tiedätkin, tekevät alkuvaiheessa tepposia. Pitäisiköhän asiaa kysyä varmuuden vuoksi jostakin, mutta mistä kun kaikilla on vaitiolovelvollisuus. Turvaketju oli hyvä keksintö, yritä selittää miten hyvin se auttaa uudelleen. Petriinan kanssa paljon samoilla linjoilla.

  Olet niin kiltti ja ihana Laali että Sinua on helppo lähestyä, ihana että kaltaisiasi ihmisiä on. Hyvää pääsiäisaikaa Sinulle ja Pimulle ja toivon sitä myös tälle ihastuttavalle grand old ladylle:)

  VastaaPoista
 4. Uskon että se pelko on iän tuomaa muistihäiriötä, mikä se diagnoosi sitten onkaan. Tyttäret varmasti haluavat vain hyvää äidilleen. Ja jos yhdellä onkin henkisiä ongelmia, se saattaa jotenkin muuttua vanhassa päässä pelottavaksi asiaksi.

  Mietin itsekin, pitäisikö minun kysyä asiaa jostakin, vaikka tyttäriltä, mutta ajattelin sitten, etten voi puuttua asiaan. Toisaalta naapureistaan pitää kyllä välittää, onhan niitä kauheita esimerkkejä päinvastaisesta.

  Kyllä minä sitten puutun asiaan, jos näyttää siltä, että pitäisi. Sosiaaliviranomaisille voi sitten aivan hyvin ilmaista huolensa. Sieltä tulee ainakin, toivon mukaan, neutraali arvio. Ei tietenkään minulle, eiväthän he saa kertoa, muttei tarvitsekaan. Tärkeintä että vanhus saa apua, jos on sen tarpeessa.

  Tämä grand old lady oli ihan hyvillä mielin taannoin, kun taas tapasimme, pelosta ei tietoakaan, joten asiat ovat ok taas.

  Lupauduin hankkimaan sen turvaketjun, ja asentamaankin sen jos hän haluaa sellaisen. Se on helppo asentaa, eikä ole kallis investointi.

  Kiitos kommentista Mustis! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyvää Pääsiäisaikaa Sinullekin.

   Täällä Ahvenanmaalla on kevät todella pitkällä, ja kaunis auringonpaiste vieraana. Omenapuissa on paksuja silmuja, kohta ne kukkivat, valkovuokot ja mukulaleinikit kukkivat jo. Kaunista!

   Poista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.