18. tammikuuta 2013

Åland Islands: A few degrees below absolute zero!

On meillä todella kylmää täällä Oolannissa. Uskokaa tai älkää, Kökarissa ja Kumlingessa on paikallislehden sääkuvan mukaan muutama aste alle absoluuttisen nollapisteen! Turhaan minä olen sanonut, että täällä on keskimäärin lämpimämpää kuin mantereella, höpöpuhetta!

Siis, pakkohan se on uskoa paikallislehteä  Ålandstidningeniä, sehän on valittu vuoden paikallislehdeksi Suomessa monta kertaa, ei se voi olla väärässä!

Kyllä tuntuikin kylmältä aamulla, enkä enää ihmettele ollenkaan, koska on kyse tuollaisista lämpötiloista! Siperiassa on siis lämmintä verrattuna Oolantiin.

Minun oli ihan pakko mennä Maarianhaminalaiseen kahvila Juliukseen toteamaan tämä tosiasia - eli kuvaamaan lehdessä oleva sääkartta! Minulle ei tule tämä lehti kotiin. Täällä on kaksi paikallislehteä, eli Nya Åland ja Ålandstidningen. Olen tilannut Nya Ålandia.

Koirien kanssa ulkona.
Ei tämä hyytävä kylmyys silti ole estänyt minua käymästä ulkona koirien kanssa, eikä tietenkään töissä, onhan minulla sitä kuuluisaa suomalaista sisua! Vanha, 90-luvun alussa lahjaksi saamani valkoinen minkkiturkki oli todella tarpeen tänään. En käytä sitä kovinkaan usein. Täällä Ahvenanmaalla sillä on ollut eniten käyttöä, koska täällä yhdistelmä pakkanen, avoin meri ja tuuli on tosi paha. Oikeasti meillä oli aamuyöllä reilut -20, mutta se tuntuu kylmältä, kun meri on auki ja tuulahtelee hiukan.

Tänä päivänä en ehkä edes haluaisi turkkia - eläinsuojelullisista syistä. Mutta silloin oli silloin, ja miksi en käyttäisi turkkiani nyt, kun se kuitenkin on olemassa ja käyttökelpoinen? Joku on siitä kysynytkin. 90-luvun lopulla en uskaltanut mennä Hesaan turkki päällä, kun siellä oli niitä aktivisteja, jotka spreijasivat turkkeja.

Kuvasin työhuoneeni ikkunasta, kun merenlahden yllä oli merisavua. Aamulla ei tuota lahtea näkynyt ollenkaan merisavun takia. Se on ollut ilman jäätä, merisavu syntyi kovan pakkasen vuoksi. Lahti jäätyi päivän aikana.

Tämä lahti on kapea, kuin leveähkö joki. Tuossa punaisessa rakennuksessa on meriturvallisuuskeskus, siinä on myös tullin venesatama. Olen ollut erään pelastusveneen kyydissäkin, kun olin töissä Maarianhaminan kaupungilla vapaa-aikatoimen johtajana, silloin meille esiteltiin uutta ja vahvaa meripelastusvenettä.

Kuvassa työpaikkani. Tuolla meren puolella, missä
laiva Michael Sars näkyy, on työhuoneeni ikkuna. 
Meripelastajat harjoittelevat pelastusveneen pudotusta tuossa keltaisen maston takana näkyvästä tornista silloin tällöin. Harjoituksia on kiva katsella työn lomassa. Pelastusvene syöksyy veteen pelastajat kyydissään, ja plopsahtaa sitten pintaan kuin upoksissa ollut korkki.

Laiva, jossa on keltainen masto, on Michael Sars, maakuntahallituksen omistama merenkulun harjoituslaiva.

14 kommenttia:

 1. On niin pakkasolo:)
  Viime yönä oli 29.9 pahimillaan.
  Tänä iltana yritä tsiikata pohjoiselle taivaalle, jospa revontulia näkyisi...
  Talvi taitaa teitä siellä saaristossa kohdella vähän eri tavalla kuin täällä lakeuksilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kohtelee hiukan eri tavalla. Tuuli ja avomeri ovat vihonviimeisiä pakkasella. Tänäänkin tuulahteli.

   Viime talvena taisi kovin pakkanen olla jotain -15, ja sekin vain parina päivänä. Nyt on toisin!

   Ikävää tämä kylmyys on sen takia, että meidän vanha talo falskaa hiukan, joten sähköä kuluu, vaikka lämmitämmekin puilla. Meillä on muutama sähköpatteri päällä, samoin ilmalämpöpumppu.

   Makkarissa laitoin eilen eka kertaa lämpöpatterin päälle tänä talvena. Viime talvena ei tarvinnut kertaakaan.

   Poista
 2. Siinäkin se näkyy mitä koulusta lintsaaminen voi vaikuttaa! Eipä ole arvoisa lehtitoimittaja ainakaan kaikilla fysiikan tunneilla viihtynyt!

  Niin, lähes 30 pakkasastetta on täälläkin ollut. Ja juuri eilen sain sähkölaitokselta sähkölaskun tammikuulta, vaivaiset 430 €. Seuraava luvattiin kuukauden päästä.
  Ei tuo energia välttämättä niin kovin kallista olisi, mutta kun toinen puoli laskusta muodostuu siirtohinnasta.
  Energiahintaa voi vähän kilpailuttaa vaihtamalla sähköyhtiötä, mutta siirtohintaa ei voi, sen perii se laitos jonka piuhat tulevat seinään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ikävä kyllä voi kilpailuttaa, on yksi ainoa sähkön toimittaja.

   Kylläpä sulla on ollut kallis sähkölasku. Onko teillä sähkölämmitys?

   Poista
 3. TK, 430 euroa/talvikuukausi tuntuu aika kovalta.
  Mun kioskissa asuu 2+2 henkeä joista +2 henkeä haluiaisvat asua suihkussa, mutta vielä ei ole mennyt yli 300 euron kuukaudessa. Tosin, niinkuin Laalillakin, on lämpöpumppu ja takka.
  Vaihdan sähkönmyyjää vuosittain, mutta silläkään ei tienaa kuin muutamia kymppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo 430 eukkoa kuulostaa kalliilta, vaikka olen luullut että meillä menee paljon enemmän sähköä kuin kenelläkään muulla.

   Suurin sähkölasku oli ehkä talvella 2010, silloin meni 450 euroon, mutta sen jälkeen asennettiin lämpöpumppu ja kulutus on ihan selkeästi pienempi.

   Aamuyöllä oli -23,6 ºC, nyt - 7º.

   Poista
  2. On aikasmoiset sähkölaskut teillä, ihmetyksen sormi suussa täällä töllistelee kommenttejanne!!
   Mun tuvas (123neliötä) on sähkölämmitys ja avotakka (lämmitän aika ajoin) ja maksan kuukaudessa 160e, jossa kaikki muutkin sähköt.
   Fortum ja Helsingin energia laskuttelevat mua.
   Saanenko kenties olla tyytväinen?????

   Poista
  3. Meillä on talvella 200-350 euroa, kesällä muutaman kympin.

   Eli tulee jotain 200 € per kuukausi vuodessa, riippuen talven kovuudesta. Viime vuonna oli varmaan alle, toissa vuonna yli. Voi olla että laskin liian optimistisesti.

   Talo on aika hatara, joten se vie sähköä, vaikka polttaisi puitakin niin että uunin kylki on punaisena. :)

   Poista
 4. Palaako se meri, jos kerran savua muodostaa? Ei savua ilman tulta?

  ;)
  t.raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuleppas Raisukka, ei varmaan voi palaa, kun oli niin kylmä ja märkääkin se vesi. Mutta voishan sitä kokeilla jos valaisi bensiiniä päälle, palaisko sitten? ;)

   Poista
 5. Olen itekin sitä mieltä, että maksan turhankin paljon sähköstä!
  Tosin lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys ilman mitään talteenottoa. Tosin tuossa on vielä sellainen "makkaranpaistotakka" johon tein takkasydämen ja sitä käytetään vielä melko paljonkin. Keittiöss kokkaaminenkin tapahtuu suurelta osin puuliedellä.
  No, nyt tämän kuukauden lopussa on sovittu sähkön tulevan eri myyjältä, Fortum on aika "juutalainen"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en sitten ihmettele ollenkaan, jos sähkölaskut ovat suuria. Jos meillä olisi suora sähkölämmitys menisi varmaan tonni kuussa, siis ilman uuneja!

   Poista
 6. Testaan vain oman blogini kommenttiosiota, kun kirjauduin ulos nähdäkseni miten se toimii.

  VastaaPoista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.