6. huhtikuuta 2012

Stiiknafuulia

Luin nettilehdestä tänään sanan "stiiknafuulia".

Tuli heti mieleen oma kouluaikani. Muistan sieltä tämän sanan, ja sen, että luimme jotakin kun tämä sana tuli esille. Paljon muuta en siitä sitten muistakaan.

Teuvo Pakkala
Kuva täältä:
Oulun Kaupunginkirjasto
Minusta se oli aika jännä sana ja se jäi mieleeni, kuten aina vähän erikoiset sanat tai nimet.

En kuitenkaan ole ajatellut tätä sanaa tai sanan lähdettä vuosikymmeniin, mutta tänään se tuli sitten esille. Se on esiintynyt Teuvo Pakkalan Lapsia-kokoelman novelissa "Mahtisana".
Kun ajattelin tätä asiaa vähän syvemmin, aloin muistamaan sen novellin aihettakin hiukan.

Googlettaessani tämän sanan löytyi vaikka mitä; esim. Oulun kaupunki myöntää tällaisen yrittäjäpalkinnon. Stiiknaafuulia on myös Oulun kirjailijaseuran kausijulkaisu.

Löysin stiiknafuulia-sanan Uuden Suomen nettijulkaisusta. Näin tutun nimen, Jussi Saramo, eräässä tekstissä. Hän on entinen porvoolainen, ja poikani koulukavereita niiltä ajoilta. Nykyisin hän on kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen erityisavustaja. Tietenkin luen tutun kaverin tekstit!

Hänen kirjoitustaan, missä hän kirjoitti uusista veroista siteerattiin, mutta tekstin alaosassa oli linkki Esko Seppäsen blogiin, ja se kiinnitti huomioni, siinä oli nimittäin otsikko "Solidaaraisuusvero, stiiknafuulia!". Pakkohan se oli mennä lukemaan!

Joskus rakentuu silta menneisyyden ja nykyisyyden välille hiukan erikoisella tavalla - kuten sanalla stiiknafuulia.

Teuvo Pakkala on syntynyt Oulussa ja hänen nimensä oli alunperin Teodor Oskar Johaninpoika Frosterus. Hän syntyi 9.4.1862.

Ja huomaankin että aivan kohta hänen syntymästään onkin 150 vuotta!

Tämä teksti sattuu juuri sopivasti siihen! Huomasin nimittäin vasta nyt, kun aloin etsimään hänen tietojaan Wikipediasta, että syntymän vuosipäivä on kolmen päivän kuluttua!

Teuvo Pakkala

Niin, se sana, mitä se sana stiiknafuulia tarkoittaa?

"jokin koreileva ja tärkeän oloinen, mutta sisällöllisesti tyhjä asia".

Etymologia

Esiintyy ainakin Teuvo Pakkalan Lapsia-kokoelman novellissa Mahtisana (1895) hienona ja arvostusta herättävänä asemana.

"Vallan käyttöä sanan voimalla on oivallisesti kuvannut Teuvo Pakkala lapsista kertovassa novellissaan Mahtisana, jossa juoksukilpailun voittanut Ville ilmoittaa olevansa stiiknafuulia. "Stiiknafuulia? Pojat hämmästyivät. Kukaan ei tiennyt, mitä kieltä se oli ja mitä se merkitsi. Mutta mahtavalta se kuului. Jos Ville olisi sanonut, että hän oli paras koko kaupungissa, niin olisi voitu väittää vastaan ja kumota Villen väite. Mutta mitä kykeni kukaan panemaan tuollaista sanaa vastaan, jota ei oltu koskaan kuultu."

Lainattu Wikipediasta

6 kommenttia:

 1. "Stiiknafuulia? Suuria sanoja ja tyhjiä tekoja, sopii mainiosti nykyiseen politiikkaan, eihän siitä ota noijen herrojen ja roufien kotkotuksista selvää Erkkikkään. Hölkynkölkyn:) korvaa varmaan sanan arkisesti:) Toivotan hyvää ja iloista Pääsaiäistä,
  , olen syönyt mämmiä ja vanilija kermaaahtoa niin että se tietää pientä paastoa:) Hih, mä paastoan juhlan jälkeen:) Tarpeen mukaan. Tulin juuri saunasta oli hyvät löylyt. Olen siis löylynlyömä "Stiiknafuulia?

  VastaaPoista
 2. Hihh... Joo tyhjiä sanoja, suuria puheita eikä mitään tapahdu!

  Minulla on hirveä flunssa ja yskääkin pukkaa. Ei olekaan ollut kolmeenkymmeneen vuoteen, joten nyt se otti sitten kunnolla.

  Tein just valkosipulista, punasipulista, lihaliemikuutiosta, chilistä ja maidosta kuuman juoman. Tuli heti kivan lämmin olo.

  Hyvää Pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
 3. No voihan rähmä, ota nyt kunnon tropit, tulin juuri fasebuukin kautta luin sinun sivua siellä ja päivittelin omaani. Toivotaan että helpottaa, valkosipuli on kyllä hyväkisi. Lepostele,,äh en oo kirjautunut terveisin aikku

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anonyymi Aikku! :D

  Pahin on jo ohi, ja olen paranemaan päin, varmaan sipulit auttoivat!

  VastaaPoista
 5. Hieno oli sana ja kiva oli lukea mitä se sisällään piti..Täräytin lapsille tuon jouluna keksimäni voi kersantinturska niin he kysyivät, että onko se kiroilua ja hyvin oli suosittu sana otis:)

  Joten Laali ollaan mekin vaikka välillä näitä skiinafuulioita, minusta se kuulostaa tosi hienolta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhh... hauska "kiro"sana tuo kersantinturska! Sopivasti sorahtelee suussa!

   Paistoin muuten turskafilettä tänään ruuaksi! :D

   Stiiknafuulia on tosi hieno sana, siksi se jäikin mieleeni silloin ammoin.

   Ollaan me joskus stiiknafuulioita, mutta sehän on vaan hienoa! ;)

   Poista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.