8. joulukuuta 2011

Vanha kyläkirkko, Lemlandin kirkko - an old village church


This is also in English!

Tänään ajelin kyläkauppaan, iltapäivällä töiden jälkeen. Huomasin että oli melkein täysikuu ja ihanan sininen hämärä.

Näin kyläkirkon kuvastuvan kauniina taivasta vasten kuun loisteessa. Oli aivan pakko ajaa kaupan ohi ja mennä kuvaamaan näkymää. Minun kamerani ei ole oikein hyvä, mutta pidän näistä kuvista.

Kirkko on vanha, 1300-luvulta, yksi Suomen vanhimmista.

Pyhän Birgitan kirkko Lemlandissa
Saint Bridget´s Church in Lemland

I was going shopping to our little village shop this afternoon after work. There was almost full moon and very nice, blue twilight. I saw the village church silhouette stretching out towards the sky in the moon light. It was beautiful.
I just had to drive ahead without turning to the shop. I stepped out of the car and took some picks of the church and the moon. My camera is not very good, but I like these pics.

The church was built in 14th century (1311→), it is one of the oldest churches in Finland.


13 kommenttia:

 1. Hieno on kirkko ja monesti se tunnelma ei välity aivan niin mahtavasti kameralle, eli ne siniset hämärät ja kuutamot, mutta pääasia että saa ne itse kokea ja sitten jakaa tunnelmaa muillekin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos!

  Nämä onnistuivat ihmeen hyvin, vaikka todellisuudessa oli hiukan valoisampaa.

  Miksikähän minä tykkään ottaa pimeys- tai kummitustalokuvia?

  No, tämä kirkko ei ole kuitenkaan kummitustalo, vaan meidän hieno, vanha kirkko. :D

  VastaaPoista
 3. Monet kirkot ovat kauniita ja niitä tulee kuvattua, mutta harmittaa kun harvoin niitä tulee ihailtua sisältä päin. Onkohan ne aina auki edes? Pelottaisi kuitenkin sisälle mennä pimeään aikaan..Onkohan sisällä edes valoa..

  VastaaPoista
 4. Joo, kauniita ovat, joskus ihan ylenpalttisia, kuten Roomassa. Meillä ovat hiukan karumpia mutta kauniita yhtäkaikki.

  Ei todellakaan ole tullut kuvatuksi kirkkoja kovin paljon. Tämä kesä on kyllä poikkeus, yhdet häät Porvoossa js Rooman reissu, ja sitten vielä tämä!

  Ikävä kyllä en ole käynyt sisällä ainoassakaan ahvenanmaalaisessa kirkossa, vaikka monta kertaa olen aikonutkin, en edes tässä oman kylän kirkossa.

  Kai siellä olisi valot jos olisi auki, mutta olisi varmaan outoa mennä yksin ja pimeällä. Voisi se pikkasen pelottaakin. :D

  Mutta tuskin ne ovat edes auki noin vain mennä. En tiedä.

  Kiitos että kommentoit!

  VastaaPoista
 5. Hienot kuvat.
  Hyvää Lucian päivän viettoa, sitä kait paljon vietetään Ahvenanmaalla.
  Jatta

  VastaaPoista
 6. Kiitos Jatta!

  Kyllä täällä valitaan Luciat ja tärnat ja kaikki mitä siihen kuuluu! :D

  Hyvää Lucianpäivää sinnekin!

  VastaaPoista
 7. Hienot kuvat, pidän tuosta valon ja varjon luomasta kuvasta. Se on hyvin aito,nyt on pimein aika. Toivotan hyvää Joulua sinulle ja rentouttavia päiviä, pois kiire ja hössötys.
  Minun perheessä sairastetaan, pikkuisella on keuhkokuume, ja äidillään on paha flunssa ja minä napsin kipupillereitä, että jaksan touhuta. Uskon että rakkaat lähimmäiseni paranevat jouluksi. Pikku Saga suri sitä, kun hän ei päässyt tarhan näytelmään ja kun hän ei nyt voinutkaan olla Lucianeito, vaikka kaikki oli valmiina. Täytyy nyt ehdottaa jos hän olisi vaikka jouluenkelimme ja kertoisi ihan oman tarinan.
  Rauhaa sinulle

  VastaaPoista
 8. Kiitos Aikku!

  Kirkko suorastaa kutsui minua kuvaamaan, kun olin menossa lähellä olevaan kauppaan.

  Kyykinkin siellä sitten melkein tunnin.

  Minäkin pidän näistä kuvista, vaikka eivät välttämättä saisikaan ammattikuvaajilta mitenkään hyvää arvosanaa. Mutta sehän ei ole tarkoituskaan, vaan kuvan tunnelma ja mielikuvat mitä se tuo tullessaan.

  Toivon että paranette jouluksi. Onpa harmillinen juttu ettei pikkuinen Saga pääsekään Lucianeidoksi. Tuo enkeli-idea on hyvä.

  Rauhaa myös sinulle!

  VastaaPoista
 9. Hyvää Joulua
  Jatta

  VastaaPoista
 10. Kiitos!

  Sitä samaa toivotan Sinulle Jatta! :D

  VastaaPoista
 11. Upeita kuvia olet saanut,mutta kaunis on kohdekin.Oikein hyvää ja onnellista Joulua sinne Ahvenanmaalle!<3

  VastaaPoista
 12. Kiitos!

  Täällä Ahvenanmaalla on monta vanhaa, kaunista kirkkoa. Tämä "oma" on yksi niistä.

  Aloin miettimään tuota täkäläisten kirkkojen ikäkysymystä, ja googlasin.

  Löysinkin itselleni yllättävää tietoa, vaikka tiesinkin että täällä on vanhoja kirkkoja.

  En kuitenkaan tiennyt että niitä on niinkin monta, siis kaikki lukuunottamatta paria muuta kirkkoa! Ja Maarianhaminan kirkolla, joka on niitä uudempia, on erikoinen historia!

  Kirkon on nimittäin lahjoittanut eräs kaupungissa asunut vanha pariskunta, ja se on Lars Sonckin suunnittelema! Paljon sitä oppii, kun hoksaa goolata!:D

  Ahvenanmaan kirkot

  Saariston kirkot

  Täällä on itse asiassa aivan valtava määrä kirkkoja kun ajattelee asukaslukua, 26000 ihmistä! Joka kylällä omansa, 16 kuntaa ja 16 kirkkoa.

  Kökarin kirkossa on eriskummallista se, että siellä on pienoismalli turkkilaisesta merirosvolaivasta, jossa on peräti 64 kanuunaa!

  Se on 300 v sitten turkkilaisten vangiksi ottman mrimiehen, Johans Ollen, lahjoitus kirkolle.

  Hän oli luvannut lahjoittaa pienoismallin kirkolle kiitollisuuden osoitukseksi korkeammille voimille, jos hän pelastuu. Johans Olle oli turkkilaisten vankina seitsemän vuotta. Ilmeisestikin hän selviytyi. Työtä siihen pienoislaivaan on tehty satoja tunteja ilman erikoistyökaluja.

  Sottungassakin on oma kirkko - kylässä, jossa on 130 asukasta, ja kaikki palvelut, mitä normaalikunnissa on; peruskoulu, leikkikoulu, päivittäinen terveydenhoito, kauppa, postitoimipaikka, pankki, kirjasto, Internet-piste, oma seurakunta, oma kirkko ja kunnan kanslia, puolipäiväinen kunnanjohtajakin! :D

  Siellä on varmastikin ollut paljon enemmän asukkaita ennen, omavaraistalouden aikaan.

  Kruunu takavarikoi Vårdön kappelilta toisen kellon 1544, jolloin sen nimi oli Pyhän Mattiaan kappeli. Tämäkin jännää historiaa!

  "Ahvenanmaalaiset kirkot sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla. Maankohoamisen myötä maisema on kuitenkin muuttunut huomattavasti.

  Nykyisin maastosta on ehkä vaikea huomata, että kaikki kirkot, Jomalan kirkkoa lukuun ottamatta, rakennettiin purjehduskelpoisten vesireittien varrelle."

  Sitaatti on www.aland.com :in sivustolta Ahvenanmaan kirkot.

  Esimerkiksi Föglön kirkko sijaitsee tanskalaiskuningas Valdemarin ikivanhan purjehdusreitin varrella.

  Oi, minä rakastan kaikenlaista historiaa! :D

  VastaaPoista
 13. Onnellista joulua Sinullekin, Syysmyrsky.

  Ehkä laitan tämän pitkän kirkkojuttuni omaksi blogitekstiksi kuvien kera joku päivä! :D

  VastaaPoista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.