16. joulukuuta 2012

Lunta tulvillaan, on raikas. . .

Sähköt ovat olleet poissa monta kertaa viimeisen vuorokauden aikana.

Vanhat 80-luvulla ompelemani
laskettelusuojat olivat tarpeen!
Aamuyöstä heräsin monta kertaa, kun sähköt tulivat takaisin päälle. Minulla oli puhelin latauksessa ja se plimplotti joka kerta kun sähköt tulivat takaisin.

Eilen minä tein aivan hirmuisen lumentyöntö- ja lapioimisurakan!
Peitin nimittäin talon perustukset lumella. Meillä on sellainen luonnonkiviperustus talossa, niin kuin vanhoissa taloissa tapaa olla. Alumiinilapio oli tosi hyvä siinä hommassa. Ensin lapioin lunta sillä, ja kun lumi loppui talon seinustan läheltä, hain lisää lunta siirtämällä työntimellä lunta lähemmäksi ja taas lapiohommiin.

Talon seinustalle lapioitu lunta
tuulen suojaksi!
Perustus on osin aika korkea, ehkä noin metrin, joten jouduin lapioimaan aika paljon lunta. Lumihan ei pysy pystysuorassa, vaan piti kerätä kasa seinää vasten, että pysyy siellä ylempänäkin. Lapioin talon lähes ympäri, vain etuosasta reilut puolet jäi lapioimatta, siinä kun on terassi edessä. Huomasi heti, ettei talossa enää vedä niin paljon. Tuli siinä eräskin kuutio lapioiduksi.

Lumi oli tosi raskasta joissakin paikoissa, niin märkää että tarttui jopa alumiinilapioon!

Polku parkkipaikalle on taas ummessa!
Meillä oli aikamoinen myrsky eilen. Ilmatieteen laitoksen mukaan 21 m/s. Varmaan paikoitellen kovempiakin puuskia. Pelkäsin että puun oksa putoaa päähäni, oli niin kova tuuli. Niitä oksia lenteli pihalle.

Kun lapioin talon itäpuolella, eli ison tien puolella, tuuli meinasi viedä lapionkin, se kun on sellainen isokokoinen, alumiininen lumilapio, ja siinä on iso pinta. Oli vaikea heittää lunta perustuksille joissakin kohdissa, kun tuuli tarttui lapioon!

Eilen täysin putsatut portaat 
ja nyt tämän näköistä!
Lapioin myös eilen paikan toiselle autolle parkkipaikalla. Minä olen jaksanut lapioida ja kolata vain yhdelle autolle, mutta eilen olin niin vauhdissa tuon talon eristämiskeikan jälkeen, että lapioin senkin paikan tyhjäksi. Siinä olikin lähes metri lunta, kun olin itse kolannut paikan täyteen, että sain omalle autolle paikan! 

Näyttipä kivalta, kun oli piha melkein kokonaan kolattu/lapioitu. Autotallin edustalta pitäisi vielä saada pois. Sitä käytetään varastona, joten en pidä kiirettä sen kanssa.

Kauniisti jäätyneitä ruusun
oksia talon seinustalla.
Kolasin myös polut mitkä vievät talolta parkkipaikalle ja liiteriin, nekin olivat taas aika täynnä lunta, mutta se oli helppo keikka.

Menihän siihen kolme neljä tuntia! 

Olipa yllätys aamulla, kun katsoin ulos ovesta. Pihapolkua ei taaskaan näy, on tullut niin paljon lunta! Olin kuvitellut että se on siinä! Mutta ei. Lumihommia siis tänäänkin! 

Eilen aioin siivota, mutten enää jaksanutkaan yli kolmen tunnin lumiurakan jälkeen. Mutta ihmeen hyvä olo tulee kun tekee jotain!

Kyllä kunto kohenee jouluksi, saa syödä kinkkua! ;)

Terassi ja portaat täynnä lunta
taas kerran! Nyt ei kuitenkaan
niin paljon kuin muina kertoina.
On siis tullut pakkokuntoilluksi tuon lumihelvetin takia, en varmaan viitsisi lähteä kävelylle, kun koiratkaan eivät ole kotona.

Tänään siis siivousta ja jälleen lumen kolausta!

Täällä lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, eli lumi on märkää ja painavaa. Onneksi kolasin eilen, ei ole niin kova homma tänään!

Nyt lumisadekin on lakannut. Pitää alkaa siivoamaan, ja sitten kolaamaan. Ei ole tekemisen puutetta ei ei! :)


10 kommenttia:

 1. Väittävät, että lumenluonti on hyvää kuntoilua. Varmaan onkin, mutta hissuksiin alkaa tuntumaan siltä, että pian ollaan jo ylikunnossa!
  t.raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tosi hyvää kuntoilua, mutta rajansa kaikella. Ylikuntokaan ei ole hyvä, ainakin urheilijat väittävät niin! ;)

   Nyt pitää lähteä taas kolaamaan.

   Poista
 2. Olinkin unohtanut että aikoinaan meilläkin lunta lapioitiin mökin (Savossa käsitettä omakotitalo ei tunnettu) seinustoille lämmön pitimiksi vetoa estämään. Täällä on sataa tupruttanut lunta, pyryttänyt koko päivän, koko päivän, pakkasta n. 7 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsite omakotitalo tuli käyttöön jo 1920-luvulla, mutten muista kuulleeni sanaa ennen 60-lukua, kun isä rakensi omaa taloa. Löysin tiedon netistä.

   Meillä ei sada tällä hetkellä lunta, joten hyvä lähteä lumitöihin.

   Poista
 3. Voimia voimanaiselle!
  Mahotonta lumipelleilyä :D
  t. kerrostalon onnellinen asukki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Madame Quu!

   Tulin just kolaamasta. Keräsin kaiken lumen pihalta ja parkkipaikalta puoliksi tielle, oman sisäänkäynnin eteen.

   Lunta oli koko sisääänajoväylän leveydeltä ja ja kasa oli yli puoli metriä korkea. Aloin juurilapioimaan sitä märkää ja raskasta lunta penkan yli ojaan...

   Ja kas miten sattuikaan!?

   Naapuri tuli traktorilla jostakin lumitöistä ja veti alueen puhtaaksi! Säästi minulta ainakin kahden tunnin työn!

   Kiitin kyllä kauniisti ja taitaa hän saada viinipullonkin joulupukin konttiin! :)

   Poista
 4. Kesähelteillä sä viimeistään naurat tällä kolaushelvetille..:).. ja kiität (mahdollisista) lisälihaksista.

  VastaaPoista
 5. "Reply" ei toimi, joten laitanpa tähän, Orvokki!

  Joo, varmaan naurattaa tämä helvetti jo kesällä.

  Mutta eilen kyllä meinasi oikeasti tulla fyysiset rajat vastaan, väsytti niin ja lumi oli todella raskasta ja sitä oli paljon. Onneksi naapuri tuli hätiin.

  Poikakaan ei ole Ahvenanmaalla, joten en saa mitään apua häneltäkään.

  Laskin että olen kolannut lunta perjantaista sununtaihin lähes kymmenen tuntia. On siinä vanhalle akalle tekemistä, lumi oli niin raskasta. :)

  Lisälihaksia särkee tänään! ;)

  Viime yönäkin oli taas tullut lunta, mutta onneksi vain muutama sentti.

  Nyt se saisi kyllä riittää!


  VastaaPoista
 6. Kuuntelin eilen sen verran säätietoja, että sinne päin lupasi oikeaa tuulta, täällä oli vain pikkupuhuri, tosin meinasin välillä lentää tuulen mukaan:) Kovan urakan olet tehnyt, kyllä Sinulla kunto kohisten nousee, tosin täytyy ollakin jo hyvä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin kauhuissani katselin säätietoja!

   Onneksi ei ole alkanut vielä tuulemaan, on ihan tyyntä, koputetaanpa taas puuta!

   Talo jäähtyy nopeasti kun tuulee, nyt on onneksi lunta perustuksilla pienenä eristysapuna.

   Kunto on varmaan aika hyvä jo tässä vaiheessa, koirathan sen kohottamiseen ovat ansiokkaasti osallistuneet! :)

   Ikävä niitä, olleet poissa kohta kolme viikkoa. IKÄVÄ!

   Pimulla on ollut kivaa Utajärvellä kun saa siellä telmiä siskonsa kanssa! Nalle on ollut töissä, eräällä koululla päivän pari. Kokeilivat onko Nallesta sellaiseksi koira-avustajaksi koulussa. Sitä saa paijata ja sille voi puhua. :) Nalle oli nauttinut kokeilusta, se kun tykkää ihmisistä.

   Pimukin tykkää, ehkäpä hiukan liikaakin ja pentumaisesti vielä, vaikka onkon jo kohta kolme vuotta.

   Poista

Kommentteja kiitos! Comments please! Oli pakko ottaa sanavahvistus käyttöön roskakommenttien vuoksi.